Kvaliteten skal være i top

Fra skoven direkte til stuen

Vi har en grøn og bæredygtig tilgang til alt, hvad vi har med at gøre og benytter kun danske og helst lokale træsorter, som vi køber direkte fra skovejeren. Vi har ingen fordyrende mellemled, fancy showroom og kontrollerer hele processen, udvælger stammerne med omhu, saver selv op på eget savværk, opbevarer og tørrer på naturlig vis. Det tager tid og kræver kontrollerede forhold, men giver også de bedste resultater. Vi udvælger nøje plankerne til det enkle bord og laver ikke masseproduktion. Derfor kan vi presse priserne helt i bund på unikke kvalitetsborde langt under markedspriser.

Douglasborde

2 planker model med smukt spil i plankerne på 250cm 

SMUKKE, FUNKTIONELLE OG UNIKKE PLANKEBORDE

På Hesselholm elsker vi godt træ, traditioner og håndværk. Vores plankeborde er lavet med sjæl og karakter, alle er forskellige og laves individuelt fra bord til bord. Vi er specielt begejstrede for de rustikke borde, de organiske, naturlige former og forskellige udtryk i plankerne, som kombineret med de industrielle ben giver et moderne bord, der passer perfekt ind i de fleste stuer og køkkener.

Vi stræber ikke efter det perfekte. Plankernes naturlige skavanker og det at man kan se, at bordene er håndlavede er vigtige karakteristika, og er med til at adskille dem fra masseproducerede og ofte lidt kønsløse borde.

Vi er inspirerede af de gamle rustikke borde, lavet af den lokale snedker eller bonde, til sig selv eller til almindelige mennesker. De har karakter, ældes med ynde og får den helt særlige patina, som de finere eller masseproducerede borde aldrig får. Vi har taget ved lære af teknikker og traditioner, der stammer fra gammel tid og sætter håndværkstraditioner, funktionalitet og en kunstnerisk indgangsvinkel til det enkelte bord højt og skaber på denne måde smukke, funktionelle og unikke plankeborde

Unikke plankeborde i alle størrelser 

Vi laver de lækreste borde – op til 360 cm

Træsorter

Vi bygger i eg, ask og i særdeleshed Douglas, som er relativt ukendt for de fleste. Douglas kom fra Amerika omkring 1850 og er internationalt set en af de mest eftertragtede og anvendte arter, grundet sine store knastfrie dimensioner, og fordi det er noget af det stærkeste og mest retningsstabile træ, der findes på markedet. Det er ikke et traditionelt nåletræ som vi kender dem, og da de blev observeret i 1800-tallet voldte det besvær at give dem et egnet navn, da det intet har med gran eller fyr at gøre og tilhører en botanisk art, der ikke er repræsenteret i Europa.

Netop den store styrke, retningsstabiliteten og det utroligt smukke spil og åretegningen i plankerne, gør Douglas fantastisk velegnet til planker i store bredder. Douglas har traditionelt været den foretrukne til kirker, slotte og herregårde, samt eksklusivt byggeri.

 

Plankerne tåler ekstremt slid, uden at blive grimme og kedelige – de bliver bare smukkere og smukkere og får den meget eftertragtede patina. Fra naturens side har de et højt indhold af olier og garvesyrer, der gør dem modstandsdygtige imod råd og svamp, hvorfor de i dag også er et ofte benyttet alternativ til trykimprægneret træ i økologisk og bæredygtigt byggeri. Garvesyren som vi også kender fra eg, gør at vi med specielle olier kan fremhæve træets struktur og skabe de smukkeste to tonede farver, og det er sammen med de mange andre fantastiske egenskaber, med til at gøre dem helt fantastiske til plankeborde.

Benene på bordene

Alle borde får vertikalt fræset dominobrikker ind imellem plankerne. Det har stor betydning for at plankerne arbejder samlet som en flade på trods af luft imellem plankerne, og gør det vanskeligt for plankerne at bøje kanterne op, midt på bordene som man ofte oplever på borde, hvor man ikke har benyttet denne teknik. På de rustikke borde med mere markant bølgende kanter, større bredde og hvor der er valgt at trække benene godt ind under bordet, kan kanterne naturligt have tilbøjelighed til at trække lidt op, da de ikke kan fikseres.

I mange borde fræser vi på undersiden 10 x 25 mm massive jernstænger ind der fikserer og fastholder plankerne og sammen med dominobrikkerne, er der bedre styr på plankerne, og med de massive trapezben vi foretrækker at bruge, bærer og stabiliserer det de ofte store og tunge borde helt perfekt og sikkert.

Vi benytter helst netop de ben vi selv får produceret, lokalt af en dygtig smed. Fordi netop benene ofte giver anledning til problemer, da mange af dem der benyttes, måske er flotte og fancy, men lette Kina-varer, der slet ikke er lavet til at de tunge massive borde, men til masseproducerede og langt lettere borde.

Vores trapezben er lavet i 10 x 90 mm jern, og vejer alt efter størrelse op til 25 kg pr. stk. De er både funktionelle, da de dels giver bedre plads under bordet, men også fordi de styrer og ofte forhindrer mange af de problemer, der kan være ved de massive plankeborde og så spiller det industrielle look flot sammen med de rustikke borde.

Plankernes holdbarhed

De massive plankeborde er sårbare overfor omgivelserne, store udsving i luftfugtighed osv. Plankerne arbejder og har store kræfter, netop derfor gør vi ekstra meget for at neutralisere de negative sider af denne type borde. Vi ved godt, at mange andre ikke går så nøje op i det og mange yderligere benytter langt mindre retningsstabile træsorter som gran og fyr, og netop derfor er der mange dumme historier, der kunne have været undgået, hvis man havde gjort tingene korrekt og brugt egnede træsorter.

Men netop fordi omgivelserne har stor betydning og plankerne lidt har deres eget liv, kan man aldrig helt se sig fri for forandringer.

Vi gør alt hvad vi kan for at forebygge, men kan heller ikke give garantier og i forhold til vindridser, kanter der trækker lidt op og mindre naturlige revner, derfor er de ofte en bærende del af det rustikke look, som kendetegner mange af vores borde. Skulle man være rigtig uheldig at bordet slår sig lidt, kan det ofte løses med en ekstra tyk gummidut under benene.

Vi bevarer normalt altid de naturlige bølgende kanter og de fås, i mere eller mindre fremtrædende grad. Ønsker man meget markante former og bevægelser i kanterne, større og naturlige revner og knasthuller, så anbefaler vi rustik eg og ask/eg og det samme gælder, hvis det er deres naturlige farve. Men ellers anbefaler vi klart Douglas, hvis man ønsker et helt lyst bord eller et i specielle farver, der også laves som mere enkle og elegante to-plankeborde og hvor man får et rigtig lækkert bord til prisen.

Vi er meget påpasselige med ikke at slibe vores borde, så langt ned, at de blive kønsløse og kommer til at ligne massefabrikerede borde. Det naturlige, organiske hvor man ser og svagt kan mærke variationen, skævheder og træets struktur og åretegning er vigtigt for os. Vi fylder sjældent knasthuller ud og foretrækker planker med naturlige og smukke skavanker – det er alt sammen med til at gøre bordene personlige og lidt ud over det sædvanlige.

Vores borde er lavet til at bruge, det naturlige slid og brug gør dem smukkere og giver patina. Er uheldet ude på et bord af Douglas er skaden sjældent større end man blot giver den et lag olie og eventuelt efter behov sliber den inden. I en moderne familie ønsker man fra tid til anden, at skifte stil og farver, i det tilfælde behøves man ikke købe et nyt bord. Man sliber blot bordet ned og olierer det med den nye farve.

Olie

Vi benytter primært Junkers rustikolier i forskellige farver og fynske olier til primært eg. Nogle farver er blandingsprodukter, hvor vi kombinerer flere farver, enten vådt i vådt, eller lader dem tørre og kører en ny farve ovenpå. Der er forskel på overfladen ved de forskellige metoder og farver – og det er derved vi skaber flere af de to-tonede borde og overflader der changerer og ændrer farvetone alt efter belysning, dagslys o.s.v.

Bordene er nemme at vedligeholde, daglig rengøring er som et almindeligt køkkenbord og så giver man dem olie efter behov, hvis man ønsker de skal bibeholde det oprindelige look. Det kan ikke blive meget nemmere og giver man det bivoks, så beskytter og letter man rengøring yderligere. I meget sjældne tilfælde kan træet svede et sted, det viser sig oftest som små gennemsigtige perler. Det fjernes med sprit, eventuelt med en smule petroleum blandet i.